weblog > sijgje.nl

21-12-2003

kerstboodschap

Filed under: peter — pjotr9 @ 20:47

Op een moment zit je naast elkaar op de bank, je kijkt elkaar aan, en bedenkt dat er een kerstboodschap ‘moet’ komen. Je gaat eens zitten, bedenkt wat gedichten en eigenlijk heeft niets de essentie de je een kerst- en nieuwjaarsboodschap wilt meegeven. Het is een intens bewogen tijd geweest van zorg, verdriet en afscheid nemen. En ook een nieuw begin, een tijd van vreugde, aan elkaar wennen, een nieuw gezin vormen, verbouwen en plotsklaps verhuizen. Een dubbel gevoel en de realisatie dat er wel erg veel gebeurd is dit jaar. Kerst vieren we dit jaar voor het eerst met ons zessen, in ons hart met ons zevenen. We verlangen naar een beetje rust. De verhuizing is inmiddels achter de rug, stof van de verbouwing zit nog aan het plafond. De nieuwe Hastens gaat ingeslapen worden, Joke noemt dit cocoonen, eten, drinken, open haard, boswandelingen (of liever bosblubberen met de jeep) en laten komen wat komen moet.

We proberen een beetje in contact te zijn met de kinderen; ze hebben allemaal hun problemen en verdriet, net zoals wij, en we vinden dit niet meer dan normaal. Gelukkig gaat het goed met ons allemaal, zelfs beter dan we verwacht hadden.

Dan langzaam wakker worden voor het nieuwe jaar, er staat nog veel te gebeuren. Natuurlijk moet iedereen nog erg aan elkaar wennen, er moet nog een kantoor gebouwd worden, waarschijnlijk gaan er wel een paar kinderen puberen, Peter weer eens stoppen met roken, Anjoke stoppen met zeuren over roken, de katten mogen eindelijk weer naar buiten zodat snotteren, niezen, en kattenpisluchtjes binnenkort tot het verleden behoren. We gaan eens proberen langzaam in de dagelijkse regelmaat te komen. De onrust in ons zelf te temperen. Het is tijd voor een nieuw begin, we koesteren de herinnering en gaan zorgen voor de dag van vandaag. Dit is zoals het leven is, zorgen voor de dag van vandaag, iedereen een fijne kerst een een goed 2004 toegewenst.

Lotte, Sarah, Jonas, Fleur,
Peter en Anjoke

5-12-2003

de steen

Filed under: sonja — pjotr9 @ 16:07

Eindelijk is gisteren de steen op het graf van Sijg gezet. Na veel toestanden hebben ze het voor elkaar gekregen om de tekst zo te krijgen als ik wilde. Ik ben er erg tevreden over. Het is nu best een beetje koud en grauw in het bos, maar toch heeft dat ook wel wat. Het lijkt het me een fijn idee als jullie, wanneer jullie haar bezoeken, een zwerf steen(tje) meenemen met jullie naam erop geschreven, met een stift of zo, om bij het graf te leggen. Dan liggen er straks stenen met namen van alle mensen die een rol in haar leven hebben gespeeld. En zo kunnen wij ook zien wie er bij haar zijn geweest. Dat is voor ons een belangrijke steun. De tekst op haar steen, ‘de wereld’ , is Sonja’s persoonlijke tarot kaart. Het amulet dat ze droeg toen ze thuis opgebaard lag, was ook een ‘de wereld’ , gemaakt door Marrisa Voss, zie mijn tarot site..

sijgje's steen

tekst steen

Powered by WordPress